dinsdag 15 maart 2011

Angst voor straling na explosies in reactors

Het stralingslek dat is ontstaan na een explosie en brand in reactor 4 van de Japanse kerncentrale Fukushima I, vormt een bedreiging voor de volksgezondheid. Dat hebben de Japanse autoriteiten dinsdag laten weten aan de nucleaire waakhond IAEA.


Er zouden doses van 400 millisievert per uur lekken. Blootstelling aan 100 millisievert per jaar kan kanker veroorzaken, aldus het nucleaire instituut World Nuclear Institution (WNA). Ook de kernreactoren 5 en 6 van de centrale Fukushima I kampen nu met lichte temperatuurstijgingen. Eerder waren daar nog geen problemen. Wel waren er explosies in de andere vier reactoren.

De nucleaire crisis in Japan is ontstaan na een aardbeving vrijdag van 9,0 op de schaal van Richter. Het officiële dodental is ruim 2400, maar aangenomen wordt dat meer dan tienduizend mensen zijn omgekomen. Ongeveer 600.000 mensen zijn al geëvacueerd, onder wie 100.000 kinderen.

Ook worden er nog verscheidene buitenlanders vermist die ten tijde van de ramp in het getroffen gebied waren, onder wie een Nederlander. In een straal van 30 kilometer rond de centrale wordt iedereen die niet is geëvacueerd, verzocht binnen te blijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire posts

Aanbevolen post

Filmpje over de lente gemaakt met Kizoa